D
De OAWE is in 1985 opgericht en daarmee de oudste atelierroute van Nederland.
Opmerkelijk is dat je in dit stadsdeel van Amsterdam, vergeleken met andere Nederlandse stadsdelen, de meeste kunstenaars vindt. Tijdens het Pinksterweekend kun je meer dan 90 ateliers van kunstenaars bezoeken.
Ik ben ontzettend verheugd dat ik voor de allereerste keer deel kan nemen aan de Open Ateliers Westelijke Eilanden. Als atelier (mijn eigen kledingontwerpen) én galerie.
Speciaal voor de AOWE heb ik een expositie samengesteld met werk van drie kunstenaars die eerder bij mij geëxposeerd hebben: Anneke de Witte (beelden), Maria van Dijkman (schilderijen) en Martin Klaaszen (sculpturen en reliëfs).
Wie de eerdere kunstexposities bij Peter Rommers Couture Art & Design gevolgd heeft, is waarschijnlijk al bekend met het krachtige en veelzijdige werk van Anneke de Witte. De uit Zeeland afkomstige kunstenares heeft haar atelier in Het Veem in Amsterdam. Haar beeld 'Islanded', bij de Silodam is als het ware een eiland dat aan wal stapt bij de Westelijke eilanden. Tijdens de OAWE laat zij niet eerder geëxposeerd werk zien van o.a. keramiek en content staal.
Maria van Dijkman is gefascineerd door het landschap. Het landschap dient als uitgangspunt voor haar schilderijen. Ze hanteert diverse technieken zoals olieverf, potlood, pastel en houtskool. Hierdoor ontstaat een bloeiende kleurschakering waarbij de helderheid van het licht behouden blijft. Door het schilderen van dunne transparante kleurlagen ontstaat er dieptewerking die leidt tot ontroering en herkenning.
Martin Klaaszen werd geboren in Delft (1935).
Hij woonde en werkte tot aan zijn dood (2011) in de Oude Binnenstad van Amsterdam.
Als aankomend kunstenaar voelde Martin Klaaszen affiniteit met de expressieve vrijheid van kleur van de Cobra-groep, de avant-garde beweging van kunstenaars (1948-1951).
De tijdloze kunstwerken van Martin Klaaszen, veelal van hout, tonen zijn bijzondere gevoel voor ritme.